MENTÉSZ Zrt. rizspuffasztó üzemének kapacitásbővítése

2021-07-30

 A kedvezményezett neve: Mezőtúri Növénytermesztő és Szolgáltató Zrt. (MENTÉSZ Zrt.)                                                                

A projekt címe: Mentész Zrt. rizspuffasztó üzemének kapacitásbővítése
A szerződött támogatás összege: 62 137 461 Ft
A támogatás mértéke: 50 %
Projekt azonosító száma: 1975746539
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 05. 18.

A projekt bemutatása:

A MENTÉSZ Zrt. a rizspuffasztó üzemének kapacitásbővítésére pályázott 2019-ben, a Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban című, VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú felhívás alapján, melynek kivitelezése pozitív elbírálása révén folyamatban van.

A projekt Európai Uniós társfinanszírozás révén valósul meg, melynek keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában 62,14 millió forintra jogosult.

A fejlesztés célja a rizspuffasztási tevékenység termelési kapacitásának növelése. Ehhez kapcsolódóan beszerzésre kerül egy komplett ízesítő, csokoládé temperáló és mártó gépsor hűtőalagúttal, csomagológéppel egybeépítve, valamint egy talléros rizspogácsa gyártó berendezés. A fejlesztés eredményeként a Társaság gluténmentes, valamint bio rizstallért szeretne előállítani fehér és barnarizsből, natúr és ízesített formában.

Jelen projekt szorosan kapcsolódik a termékelőállítási és feldolgozási folyamatok korszerűsítéséhez és kiegészítéséhez, valamint új technológiák és tevékenységek kialakításával a magasabb feldolgozottsági szint eléréséhez. A feldolgozottság fokozása elősegíti a termékek értéknövelését és az új fogyasztói igények magasabb szintű kielégítését teszi lehetővé.

Továbbá a fejlesztés keretében megújuló energiaként napkollektoros rendszer létesítése történik.

Jelen projekt a MENTÉSZ Zrt. megvalósításában Mezőtúron, a Szandazug 115. házszámú területen jön létre.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a társaság 32 darab munkahelyet tud megőrizni.