A MENTÉSZ Zrt. öntözött területeinek növelése csévélődobos öntözőberendezés és szivattyú beszerzésével

2018-10-24

 A kedvezményezett neve: Mezőtúri Növénytermesztő és Szolgáltató Zrt. (MENTÉSZ Zrt.)                                                               
A projekt címe: 
MENTÉSZ Zrt. öntözött területeinek növelése csévélődobos öntözőberendezés és szivattyú beszerzésével
A szerződött támogatás összege: 24 084 192 Ft
A támogatás mértéke: 50 %
Projekt azonosító száma: 1827166153
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 06. 30.

 

A projekt bemutatása:

A MENTÉSZ Zrt. öntözött területeinek növelésére pályázott csévélődobos öntözőberendezés és szivattyú beszerzésével 2016-ban, melynek megvalósítása a pályázat pozitív elbírálása révén folyamatban van. A projekt Európai Uniós társfinanszírozás révén valósul meg, amivel az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában 24,08 millió forintra jogosult.

A fejlesztés eredményeként megvalósul 78,99 ha biorizs ültetvényünk öntözése csévélődobos öntözőberendezés telepítésével, valamint az esőztető öntözőberendezés működéséhez szükséges vízmennyiség biztosítása érdekében 3180 fm csatorna iszaptalanítása, műtárgyak felújítása, meglévő szivattyútelepen szivattyú cseréje.

A társaság A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című, VP2-4.1.4-16 kódszámú felhívása keretén belül nyújtotta be pályázatát.

A rizstermesztés társaságunknál nem monokultúrás, az egyes táblák hasznosítása vetésforgó szerint történik. Az esőztető öntözés megvalósításával – szemben a jelenleg alkalmazott árasztásos öntözéssel - csökken az öntözővíz felhasználás, a rizsnek az eredeti élőhelyével azonos körülmények biztosíthatók. A projekthez kapcsolódóan szükségszerű az öntözőcsatorna iszapmentesítése, tisztítása, ezzel növelve a csatorna vízszállítási képességét, amivel a csatornából biztosíthatjuk az esőztető öntözőberendezés működéséhez szükséges vízmennyiséget. A meglévő szivattyú lecserélésével igazoltan energiamegtakarítást tudunk elérni, ezzel növelve a hatékonyabb vízkivételt és energiatakarékosabb termesztést.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a társaság 32 darab munkahelyet tud megőrizni.