Kihívások és lehetőségek a rizs növényvédelmében - Rizskonferencia 2020

2020-04-06

2020. március 12-én megrendezésre került rizskonferencia és szakmaközi egyeztetés a Nébih szervezésében, Kihívások és lehetőségek a rizs növényvédelmében címmel.

A konferencia érintette a hazai rizshelyzet aktuális problémáit, növényvédelmi helyzetét és megoldási lehetőségeit. Jelenleg a rizságazat egyik fő problémája a gyomnövények és kártevők elleni védekezés, a növényvédő szerek elleni rezisztencia.

A megnyitót Zsigó Róbert államtitkár tartotta az Agrárminisztérium részéről. A köszöntővel folytatta Jordán László igazgató, a Nébih Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság részéről.

A rendezvény meghívott fő partnere a Magyarországi Rizstermesztők és Feldolgozók Országos Szövetsége, elnöki képviseletében Nagypál Zsolt tartott előadást. Előadása keretében kitért a hazai rizságazat múltjára, jelenére és jövőjére, a rizstermesztés jelenlegi helyzetére, problémáira. Az előadássorozatot folytatva, Takács István előadásában beszélt a növényvédelmi helyzetről, a rizst érintő betegségekről, a rizsben tervezett növényvédő szerekről.

A kiemelteken kívül az előadások és egyeztetések egész délelőtt kitartottak. Ezek a szakmaközi egyeztetések, konferenciák a rizságazat szempontjából is nagy jelentőségűek, hiszen az ágazat jövője az ágazati szereplőktől függ!

 

Nagypál Zsolt a Rizsszövetség nevében így vélekedett a rendezvényről:

„A konferencián nagyszámban megjelentek a terület képviselői, szakemberei, és természetesen a Rizsszövetség is képviseltette magát. Mint a rizságazatot összefogó szervezet, a Rizsszövetség ismertette az ágazat működését, problémáit. Főbb célkitűzésünk ezen a konferencián, hogy összehozzuk a Nébih munkatársait, a termelőket, a növényvédőszer forgalmazó és gyártó cégek képviselőit egymással, a gyomosodás, a megfelelő növényvédőszerek hiányának megoldására! Ebben kértük a Hatóság és a növényvédőszer forgalmazók segítségét, hogy termelőinknek lehetősége legyen újabb növényvédőszereket kipróbálni! Minden oldalól pozitív hozzáállást tapasztaltunk, a konferencián a segítségükről biztosították az ágazati szereplőket, termelőket, akik készséggel próbálják ki kísérleti jelleggel a rizsben és más növénykultúrában használt növényvédő szereket.

Biztosak vagyunk abban, hogy rövid időn belül lesznek olyan termékek, amelyek alkalmazásával hatékonyabbá és eredményesebbé tudjuk tenni a rizstermesztést!”

(Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/)