Az indiánrizsről dióhéjban
Mint nagyon sok minden, a vadrizs is egy Amerikából származtatható növény. Története korábbra nyúlik vissza, mint gondolnánk, egészen az indiánok korába..
Elnevezése nem véletlen: az indián rizs vagy más néven vadrizs az amerikai Nagy-tavak vidékén őshonos vadvízi fűféle, ami az indiánok kedvenc étele volt. Az érett termést botok segítségével takarították be a mocsarakban, természetes vízfolyásokban, kenuval közlekedve. Az indián rizs betakarítását még mai is ugyanezzel az ősi módszerrel végzik, a leeső szemek biztosítják a következő évi termést.
Egy kis morfológia: az indiánrizs rokona a hagyományos rizsnek, de a különbség is jól látható! A vadrizs magassága meghaladja a 2 métert, a bugahosszúság 20 cm fölötti, a virágzatban felül van a termő-, alul a porzótáj, a szemtermés hosszabb és vékonyabb, színe fekete.
Termesztését a minnesotai gazdálkodók kezdték a 20. század elején, árasztásos rizsföldeken. A vetésterülete egyre növekedett, jelenleg a vetésterülete meghaladja a 10.000 hektárt. A fogyasztás jelentős része még mindig Amerikában történik, de a teljes vadrizs termesztés 20%-a az európai piacra kerül.
Az indiánrizs a 80-as évek végén került Közép-Európába. Ennek vonzataként egy, a magyarországi táj -és klímaviszonyokhoz jobban alkalmazkodó, új változat került kinemesítésre. A PRÉRI elnevezésű nemesített vadrizs 1996-ban-ban állami elismerést kapott. A fajta tulajdonosa és fenntartója a hazai termesztést is integráló Indiánrizs Kft., nemesítője Kertész Ferenc.
A termelői kör Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Békés rizstermesztési hagyományokkal rendelkező termelőiből tevődik össze.
A vadrizs termesztéséhez berendezett rizstermő területek szükségesek. Lévén mocsári körülmények között élő növényről van szó, termesztéséhez folyamatos vízborítottság szükséges. Ezért a vetés és aratás is vízben történik, az aratáshoz speciális, lánctalpakkal felszerelt gabonakombájn szükséges. Az indiánrizs betakarítását ide kattintva megnézhetik.
Egyre több ember kedveli a vadrizst, különlegessége ízében és tápanyagtartalmában rejlik. Általánosságban elmondható, hogy a főzési ideje magasabb, mint a hagyományos rizsnek. Köretként általában fehér rizzsel keverve tálaljuk. Ízletes, kissé diós íze különleges aromát ad ételeinknek.
De könnyen készíthetünk belőle ízletes vadrizs salátát is. Recepteket itt olvashattok.
(Forrás: http://www.indianrizs.hu/; https://www.agronaplo.hu/)