A gabona ezer arca

2019-08-15

Ha gabonafélékről beszélünk, akkor természetesen elsősorban a kalászosok jutnak eszünkbe. Nem véletlen, hiszen Magyarországon az elsődleges élelmiszeripari gabonák a kenyérgabonák, mint a búza és durumbúza. Természetesen az egyéb kalászosok is jelen vannak, akárcsak az árpa vagy a rozs.

De nem csak a kenyérnek van szüksége a gabonára! Számos más, természetes úton is bevihetjük szervezetünkbe, kiváltképp, ha mellőzük a fehér kenyér fogyasztását.

Ha csak a reggeli asztaltól indulunk el, akkor rögtön 3 feldolgozási lehetőséggel találkozunk:

  • Pelyhesítés: Ki szereti a reggeliző pelyheket? Nos, a legtöbben szeretjük őket és rengeteg félével találkozunk a polcokon. Ilyenkor is érdemes a hozzáadott cukrot nem tartalmazó fajtákat választani. Az így készült termékek könnyebben emészthetők, mint az ép gabonaszemek.
  • Puffasztás: Könnyű, ropogós élelmiszereket kaphatunk, szemes vagy talléros formában. Ilyenkor szervezetünk tápláló gabonával, rostokkal és biológiailag aktív összetevőkkel gazdagodik. A MENTÉSZ Zrt. jelenleg is gyárt és forgalmaz saját előállítású, puffasztott élelmiszereket, különböző ízesítésben. Próbáljátok ki bátran!
  • Extrudálás: A folyamat során a gabonákat folyékony masszává alakítják, majd szűk nyíláson átpréselik. Ezzel ugyan megváltozik a gabonák belső szerkezete, de textúrája, színe és formája is többféleképpen változtatható. Így talán a gyermekek is szívesebben fogyasztják.

A hántolt gabonák szerepe is egyre jobban emelkedik pl. hántolt barnarizs. A feldolgozás, hántolás mértéke meghatározza a tápanyagok jelenlétét a gabonában. A koptatott vagy csiszolt gabona jellemzően több tápanyagot tartalmaz, mint a hántolt gabona, ezért fogyasztását egészségügyileg kedvezőbbnek tartják.

A dara termékek több szintű felhasználásával a köretek világa is változatosabb lehet a vasárnapi ebédnél. Pl. Gersli vagy búzadara. Sokféle édes és sós ételek, desszertek összetevője, színesítsük vele az étkezéseket, pl. a krumplipüré helyett készítsünk gersli salátát! Recept itt!

A lisztek sokrétű felhasználását gondolom senkinek sem részletezni. Az is bizonyított, hogy a teljeskiőrlésű lisztek sokkal egészségesebbek a bennük lévő tápanyagok miatt. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket preferálja.

Száz szónak is egy a vége: a gabonák feldolgozottsága rengeteg régi és új élelmiszer változatához járult hozzá, sokféle felhasználásának csak az ízlésvilágunk szabhat határt!

(Forrás: http://szupermenta.hu/; https://www.nosalty.hu/)