Mire számíthatunk idén "gabona fronton"?

2018-06-21

Kevesebb búzát takaríthatunk be idén a tavalyi mennyiségekhez képest a szélsőségesen váltakozó időjárásnak köszönhetően – derül ki a Tények 2018. június 14-ei riportjából és olvashatjuk számos folyóiratban is.

A márciusi hideg, az áprilisi hirtelen meleg, de a mostani csapadékos időjárás sem kedvez a búzának és az árpának. Azonban a nyári meleg miatt több helyen elkezdték már a korai árpák betakarítását, elsősorban az ország középső, homokosabb talajain indult meg az aratás.

A már learatott mennyiségek egyelőre várakozáson alulinak bizonyultak, ebből azonban még nem következtethetünk egyértelműen arra, hogy országosan gyengébb termésátlagot produkálnak majd a gabonák. Az eddigi 3-4 tonna/ha átlagos mennyiséggel a tavalyi szinttől egyelőre visszább maradtak az aratott kalászosok.

Az árpa után a búza aratás is hamarosan megkezdődik, sok helyen már viaszéréses szakaszban van. Az őszi káposztarepce betakarítása is július elején már elkezdhető, azonban az időjárás tartogathat még meglepetéseket. A hét végére újabb lehűlés érkezik, várhatóan jelentős csapadékkal, ami sajnos az őszi kultúráknak ebben a fejlődési szakaszban már nem kedvez.

A váltakozó, meleg és csapadékos időjárás miatt sok helyen felütötték a fejüket a gombás betegségek, a gyomnövények is jelentősen megszaporodtak. A gabonapoloska, a fuzárium fertőzöttség, valamint a vörösrozsda tünetek fokozatosan tűntek elő, a táblákon még jelenleg is zajlik a védekezés ellenük. A nedves és meleg időjárás a gyomnövények kelési ütemét és mértékét is befolyásolta, a leginkább fertőző fajták a kakaslábfű, parlagfű és a muharfélék.

Jász-Nagykun-Szolnok megye több részén, így Mezőtúron is elkezdődtek az aktuális kalászosok első betakarítási munkálatai. Kíváncsian várjuk, hogy milyen termésátlagokat ígér a 2018-as év!

(Forrás: https://www.agroinform.hu; https://tenyek.hu; https://www.nlcafe.hu)