Aratás előtt - körkép a jelenlegi helyzetről

2017-07-03

Az alföldi tájakon, kiváltképp a Nagykunság térségében a kapás növények már nagyon várták az esőt, azonban az előre jelzésekkel ellentétben a múlt heti „hidegfront” nem hozott kellő csapadékot. Az őszi árpa az első növény, amelynek egy-két héten belül be is fejeződik a betakarítása.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében árpából, búzából összességében jó termésre van kilátás, azonban a repce termésében már lehetnek nagyobb eltérések. A korábbi, kedvezőtlen időjárás nyomot hagyott a repcében, aminek következtében csak közepes minőségre számítanak a gazdák.

Sajnálatosan az idei évben is akadtak gondok a kártevőkkel, különféle megbetegedések is felütötték a fejüket egyes táblákon. Gombabetegségek terén a vörös és sárga rozsda jelent meg, mely ellen védekezni kellett.

De mi a helyzet a búzával? Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter M1 csatornán adott interjújában nyilatkozta, hogy búzából az idén hozzávetőlegesen 4 millió tonnára számíthatunk, ami a tavalyi 4,9 millióhoz képest számottevően kevesebb. Azonban még ez a mennyiség is elegendő a hazai kenyérgabona szükségletek kielégítésére, a takarmányozásra, a vetőmagra, sőt, még az exportra is. Sok helyen már a búza betakarítási folyamatait is megkezdték.

Az ország számos részén nem csak az aszály okozta károkkal lehetett számolni, hanem a nagyobb mennyiségű, hirtelen lehullott csapadékkal is. Azonban az eső egyes később érő búzafajták kilátásait több helyen még javította is.

(Forrás: http://www.kormany.hu/; http://www.agrotrend.hu/)