A meglévő rizspuffasztó üzem átalakítása és új gluténmentes rizsfeldolgozó üzem létesítése a MENTÉSZ Zrt.-nél

2018-01-18

A kedvezményezett neve: Mezőtúri Növénytermesztő és Szolgáltató Zrt. (MENTÉSZ Zrt.)
A projekt címe: Meglévő rizspuffasztó üzem átalakítása és új gluténmentes rizsfeldolgozó üzem létesítése
A szerződött támogatás összege: 192 236 647 Ft
A támogatás mértéke: 50 %
Projekt azonosító száma: 1772523357
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 04. 30.

 

 

A projekt bemutatása:

A MENTÉSZ Zrt. a meglévő rizspuffasztó üzem és új gluténmentes rizsfeldolgozó üzem létesítésére pályázott 2016-ban, mely kivitelezése pozitív elbírálása révén megkezdődött. A projekt Európai Uniós társfinanszírozás révén valósul meg, melynek keretében az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában 192,24 millió forintra jogosult.

A fejlesztés célja a már meglévő rizspuffasztó épület bővítése tüzivíztározóval és új telepi út kiépítésével, továbbá új, gluténmentes rizsfeldolgozó üzem létesítése belső telepi úttal. A feljesztésnek további része a rizsfeldolgozó üzemhez kapcsolódó gépsorok, berendezések beszerzése, valamint napelemes rendszer kiépítése. A társaság a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című, VP-3-4.2.1-15 kódszámú felhívása keretén belül nyújtotta be pályázatát. Jelen projekt a MENTÉSZ Zrt. megvalósításában Mezőtúron, a Szandazug 115. és 120. házszámú területen jön létre.

A MENTÉSZ Zrt. növénytermesztési ágazatának egyik meghatározó területe a rizstermesztés, aminek keretében több, mint 500 ha berendezett rizsteleppel rendelkezik. A társaság a diverzifikációt is elősegítendően a megtermelt rizs és gabona egy részét a 2006 óta működő élelmiszeripari puffasztó üzemében feldolgozza, ízesíti és csomagolja. Jelen projekt szorosan kapcsolódik a termékelőállítási és feldolgozási folyamatok korszerűsítéséhez és kiegészítéséhez, valamint új technológiák és tevékenységek kialakításával a magasabb feldolgozottsági szint eléréséhez. A feldolgozottság fokozása elősegíti a termékek értéknövelését és az új fogyasztói igények magasabb szintű kielégítését teszi lehetővé.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A beruházásnak köszönhetően a társaság 32 darab munkahelyet tud megőrizni.